Sosyal Medya

Coğrafyamız

UNOPS'un Kararı Gazze Şeridi’nde Endişeye Yol Açtı

UNOPS'un Gazze Şeridi’ndeki 70 atölyeye çimento tedarikini durdurma kararı, Gazze’nin imarının sekteye uğraması ve işsizliğin artması konusunda endişe oluşturuyor.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Proje Hizmetleri Ofisi’nin (UNOPS) Gazze Åžeridi’ndeki 70 atölyeye çimento tedarikini durdurma kararı, Gazze’nin imarının sekteye uÄŸraması ve iÅŸsizliÄŸin artması konusunda endiÅŸe oluÅŸturuyor.

"Ebu Umra" TuÄŸla Briket Atölyesi sahibi Nasır Ebu Umra, atölyeye bilinmeyen nedenlerle yaklaşık bir aydır çimento gelmediÄŸini kaydederek, "Çimento ithalatının durdurulması felaket bir durum. Fabrikalara çimento giriÅŸinin durması Gazze’nin imarını sekteye uÄŸratır" dedi.

BM mekanizması dışında faaliyet gösterdikleri suçlamasının doÄŸru olmadığını savunan Ebu Umra, "Atölyemde yaklaşık 10 kiÅŸi çalışıyor. İşçilerin çoÄŸu neredeyse on kiÅŸiye bakıyor. Bu durum abluka altında iÅŸ bulma fırsatının az olduÄŸu Gazze’de, bu sektörde çalışanları kötü etkileyecektir" diye konuÅŸtu.

Hazır beton atölyesi sahibi Nasır Ebu KereÅŸ de "Çimento tedarikinin durmasından maÄŸdur olanlar olarak bu kararın nedenini öğrenmeliyiz. Gazze’nin imarı konusunda BM mekanizması dışında faaliyet göstermedik" ifadelerini kullandı.

Filistin Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı, 7 Temmuz'da Filistinli ve Ä°srailli yöneticilerin, UNOPS’un gözetiminde Gazze'ye inÅŸaat malzemesi giriÅŸi konusunda anlaÅŸmaya vardığını duyurmuÅŸtu.

Gazze Åžeridi’ndeki Ä°nÅŸaat Sanayiler BirliÄŸi BaÅŸkanı Ferid Zekut, 29 Aralık’ta UNOPS’un hafta içerisinde Gazze’de 11 hazır beton ile 59 briket atölyesine çimento tedarikini durdurma kararını aldığını kaydetmiÅŸti.

Ä°srail'in geçen yıl Gazze’ye baÅŸlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında çoÄŸu kadın ve çocuk, 2 bin 157 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 11 binden fazla kiÅŸi yaralanmıştı. Saldırılarda ayrıca 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kiÅŸi okullara sığınmak zorunda kalmıştı.

Gazze’deki İşçiler BirliÄŸi, Ä°srail’in Gazze'ye son saldırılarında çok sayıda iÅŸ yerinin kısmen veya tamamen yıkılması sonucu yaklaşık 30 bin çalışanın iÅŸini kaybettiÄŸini açıklamıştı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.